HOORN - Een nacht brommen voor de lol. Dat kan in de nacht van zaterdag op zondag in het voormalige Huis van Bewaring Oostereiland in Hoorn. Liefhebbers kunnen zich tegen betaling van euro een nacht laten opsluiten. De opbrengst gaat naar een goed doel.

De 'delinquenten' kunnen zich zaterdag om 16.00 uur melden aan de gevangenispoort. Vanaf dat moment worden ze behandeld als echte gedetineerden. Zo worden ze bij binnenkomst gefouilleerd en worden hun spullen nagekeken.

De volgende morgen om 11.00 uur worden ze weer vrijgelaten en krijgen ze een ontslagbewijs mee. "En daarna willen we ze nooit meer terugzien", aldus een woordvoerder van de organisatie. Gedetineerden die het echt niet meer uithouden kunnen vroegtijdig naar huis.

Het idee voor de gevangenisovernachting is ontstaan bij de bewakers. Die kregen op verjaardagen vaak te horen dat een gevangenis net een hotel is. De organisator wil laten zien dat dit niet zo is. In totaal is er plaats voor maximaal vijftig mensen.

Het geld dat wordt opgehaald met deze speciale actie komt ten goede aan het Roparunteam van de Penitentiaire Inrichting Noord-Holland Noord. Roparun is een stichting die zich inzet voor verbetering van de leefomstandigheden van terminale kankerpatiënten.