HAARLEM - De twee advocaten van de hoofdverdachte van een lugubere, dubbele moordzaak, Peter Soeren en Henk Koopman, hebben woensdag de verdediging neergelegd. Ze deden dit nadat de 50-jarige verdachte M.Y. uit Haarlem aangaf geen vertrouwen meer in hen te hebben. Een van de moorden wordt ook wel de 'snelkookpanmoord' genoemd.

Y. zei tijdens de zitting bij de rechtbank in Haarlem dat hij niets meer met deze rechtbank te maken wil hebben. Volgens hem is de officier van justitie een oplichter en zijn de rechters handlangers.

Broer

Y. en de 27-jarige T.N. uit Spaarndam worden ervan beschuldigd dat zij in 1997 de 28-jarige broer van Y. hebben vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd van de romp gescheiden en vervolgens in een snelkookpan uitgekookt. Het lichaam werd door een vleesmolen gedraaid. De botresten zijn langs de snelweg A15 gedumpt.

De twee zouden in 2002 ook de 30-jarige ex-vrouw van Y. hebben gedood. Haar lichaam is nooit gevonden. Y. ontkent alle beschuldigingen. N., de beste vriendin van zijn ex-vrouw, heeft alleen haar rol bij de eerste moord toegegeven. Zij staat vrijdag voor de rechter.

Poging

De verdediging van de Haarlemmer deed donderdag een vergeefse poging om de behandeling van de zaak opnieuw uit te stellen. De advocaten kwamen met nieuwe verzoeken om getuigen te horen.

Bovendien zou het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nader onderzoek moeten doen naar mogelijke bloedsporen in de woning van Y.. De rechtbank wees echter alle verzoeken af. Dat was voor de raadslieden aanleiding de rechters te wraken. Maar een wrakingskamer wees alle beschuldigingen van partijdigheid af.

Y. zei dat hij donderdag zonder advocaat niet voor de rechtbank wil verschijnen. Rechtbankvoorzitter D. Kingma vond het echter van groot belang dat de verdachte wel komt, zodat hij wordt gedwongen om naar de rechtbank te komen.