DEN HAAG - De CDA-ministers zijn bereid de Tweede Kamer tegemoet te komen in het conflict over de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat hebben ingewijden woensdag gezegd tijdens een schorsing van het crisisberaad van het kabinet.

Bekijk video: Wouter Bos: 'Ik ga ervan uit dat Verdonk opstapt'

Volgens deze bronnen zullen de CDA-ministers hoe dan ook aanblijven. Maar de kans is groot dat de VVD-ministers het CDA-compromis niet voor hun rekening willen nemen en aftreden, aldus bronnen woensdagavond.

Een Kamermeerderheid, bestaande uit de linkse oppositiepartijen en de ChristenUnie, wil dat het kabinet geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer uitzet tot de kwestie in de kabinetsformatie is geregeld.

Toen VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dinsdag aankondigde door te willen gaan met uitzettingen, kreeg ze een motie van afkeuring aan haar broek. VVD-leider Mark Rutte dreigde daarop alle VVD-ministers uit het kabinet terug te trekken.

Beleidswijziging

Inmiddels zinnen de CDA-bewindslieden op een "inhoudelijke beleidswijziging" om de Kamer tegemoet te komen, aldus een ingewijde. Waaruit die bestaat is onduidelijk. Het CDA streeft ernaar de relatie met de Kamer te herstellen.

De sfeer in het kabinet was volgens bronnen niet te best. "Er zijn wel eens gezelliger ministerraden geweest", zei een betrokkene woensdag tijdens de schorsing.

Geduld

De Tweede Kamer begint haar geduld te verliezen met het kabinet. Een Kamermeerderheid verzocht premier Jan Peter Balkenende woensdagavond met een verklaring te komen. Daarin moet hij aangeven hoe het kabinet omgaat met de motie van afkeuring.

"We moeten het signaal geven dat het lang genoeg heeft geduurd", aldus fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks tijdens een korte bijeenkomst van het parlement. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei toe die boodschap over te brengen aan het kabinet. De Kamer is woensdagavond om 22.00 uur opnieuw bijeengekomen.