HOOGERHEIDE - De 22-jarige J.C., verdacht van de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans op diens school in Hoogerheide, zit onder continu cameratoezicht in zijn cel. Justitie is bang dat de man zichzelf iets aandoet, zei zijn advocaat Henk van Asselt woensdag.

Bekijk video

Ook bij het overleg dat de advocaat met zijn cliënt voert, staan camera's, aldus Van Asselt. Het geluid wordt niet opgenomen. Justitie wil de gesprekken uit voorzorg zien, maar de raadsman verklaarde woensdag dat hij niks heeft te vrezen van de verdachte.

Stilzwijgen

J.C. verschijnt woensdag voor de raadkamer van de rechtbank in Breda. De rechter moet beslissen over de verlenging van de voorlopige hechtenis van de verdachte. De verdachte ontkent nog steeds, blijft bij zijn "bizarre verhaal" en hult zich inmiddels in een groot stilzwijgen. Het besluit van de rechtbank volgt donderdag.

Van Asselt klaagde woensdag over de glazen wand die hem van de verdachte scheidt. "Het is lastig om zo het dossier te bespreken." De advocaat zal zich er vooralsnog niet formeel over beklagen.

Ongebruikelijk

Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter heeft de verhoren van de verdachte bijgewoond, onthulde Van Asselt. Zij zit er bij om te voorkomen dat politie en justitie hem in één richting sturen. Volgens Van Asselt is de aanwezigheid van een psycholoog bij verhoren van een meerderjarige verdachte hoogst ongebruikelijk.

Justitie heeft de hulp van De Ruiter ingeroepen naar aanleiding van de dwalingen in de Schiedammer Parkmoord en de daarop volgende aanbevelingen van de commissie-Posthumus. Opmerkelijk is dat De Ruiter indertijd kritiek had op kinderpsycholoog Ruud Bullens die volgens haar onterecht niet ingreep tijdens het harde verhoor van slachtoffer Maikel.

Topprioriteit

In de loop van afgelopen week werd al duidelijk dat justitie topprioriteit geeft aan de gruwelijke schoolmoord. Vijf officieren van justitie, dertig rechercheurs plus een schaduwteam zijn ingezet.