DEN HAAG - Ajax-supporter D. van der E. die op 10 februari het supportershome van ADO Den Haag binnenviel, moet de gevangenis in. De rechtbank in Den Haag legde hem woensdag drie jaar celstraf op, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zijn leidinggevende rol bij de gewelddadige bestorming woog voor de rechtbank zwaar.

Collega-voetbalfan T. T. de H. kreeg 180 dagen celstraf, waarvan 160 dagen voorwaardelijk. Die dagen heeft hij al uitgezeten. Wel moet T. de H. nog een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Beide mannen hebben ook een landelijk stadionverbod gekregen.

De rechtbank achtte openlijke geweldpleging en vernielingen bewezen, maar sprak het tweetal onder meer vrij van doodslag en brandstichting.

ADO Den Haag

Twee dagen voor het competitieduel tussen ADO Den Haag en Ajax bestormden circa zeventig fans van de Amsterdamse club het ADO-honk in het Haagse Zuiderpark. Daarbij gebruikten ze paraplu's, stokken, messen en molotovcocktails als wapentuig. Tien Haagse supporters raakten gewond, een van hen werd neergestoken.

Van der E. heeft nooit willen ingaan op de beschuldigingen en beriep zich op zijn zwijgrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) noemde hem twee weken geleden een van de hoofdverdachten. T. de H. bekende wel naar Den Haag te zijn afgereisd, maar zei niet te hebben deelgenomen aan de bestorming.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde in deze zaak eerder al aanhangers van Ajax. De straffen varieerden van enkele maanden tot vier jaar cel.