DEN HAAG - Ruim tweehonderd mensen die slachtoffer waren van de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 hebben recht op schadevergoeding. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag geoordeeld dat vuurwerkopslagbedrijf S.E. Fireworks en de drie vennoten aansprakelijk zijn.

De gemeente Enschede en de Staat hoeven geen schadevergoeding uit te keren.

In totaal hadden 295 mensen zich gevoegd in de civiele procedure. De rechtbank oordeelde echter dat van tachtig mensen niet is komen vast te staan dat zij zijn gedupeerd door de vuurwerkramp op 13 mei 2000.

Procedure

Raadsman D. Kalma is tevreden dat S.E. Fireworks en de directie aansprakelijk zijn gesteld. "Er is nu duidelijk sprake van erkenning." Kalma is een van de advocaten die namens de Werkgroep Letselschade Advocaten (LSA) Enschede de procedure heeft gevoerd.

Wel noemt hij het een absolute teleurstelling dat de rechtbank de staat en met name de gemeente Enschede buiten schot heeft gelaten. "De gemeente heeft op het gebied van toezicht en handhaving van de regels bij S.E. Fireworks zodanig gefaald dat we een andere opstelling van de rechtbank hadden verwacht."

Letsel

Het is nog niet bekend hoeveel geld de slachtoffers krijgen. Die bedragen moeten in een andere procedure door de rechter worden vastgesteld. Volgens Kalma varieert het van duizenden tot tienduizenden euro's, afhankelijk van de aard van het letsel. "Zo zijn er mensen met blijvend letsel en mensen die blijvend arbeidsongeschikt zijn geraakt."

Door de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en werd een complete woonwijk verwoest.

De gemeente Enschede is blij dat de rechtbank zorgvuldig naar deze zaak heeft gekeken, aldus een woordvoerder. De uitspraak kwam voor de gemeente niet als een verrassing, maar ,,lag in de lijn der verwachting''.