DEN HAAG - Het CDA en de PvdA moeten openlijk duidelijk maken met welke derde partij zij een kabinet willen vormen. Dat zei fractievoorzitter André Rouvoet van de ChristenUnie woensdag na afloop van een gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra.

Volgens Rouvoet is een vervolg anders niet zinvol. Hij gaf aan niet als bij de tandarts in de wachtkamer te willen wachten tot hij mocht aanschuiven om gekeurd te worden. Vooral bij het CDA valt op dat deze zich nog niet openlijk voor een derde coalitiepartner heeft uitgesproken, verklaarde hij.

Het is volgens de leider van de ChristenUnie zaak om de formatie niet te laten versukkelen. Juist wegens de politieke situatie die dinsdag in de Tweede Kamer is ontstaan, moet de formatie extra dynamiek krijgen, zei hij. Rouvoet vindt dat zijn collega's over eventuele gevoeligheden over die politieke situatie heen moeten stappen.

Advies

D66-fractieleider Alexander Pechtold zag af van een bezoek aan de informateur. Hij heeft Hoekstra schriftelijk laten weten nog achter zijn aanvankelijke advies voor een coalitie van CDA, PvdA en SP te staan.

Pechtold verklaarde eerder al geen ander advies te kunnen geven, omdat hij niet weet waarop de gesprekken tussen deze partijen zijn stukgelopen. Een Kamermeerderheid wees dinsdag zijn verzoek af om daarover een open Kamerdebat te voeren.

SGP

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies sprak zich na zijn bezoek aan Hoekstra uit voor een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Hij noemde de oproep van Rouvoet om duidelijkheid te krijgen van CDA en PvdA "terecht".

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema sloot de rij van fractievoorzitters die door Hoekstra werden ontvangen. Zij zei bij het begin van haar gesprek vooral "opheldering" te willen van Hoekstra over het verloop van de formatie tot dusver.