AMSTERDAM - Mensen met ernstige psychische problemen zouden moeten worden verboden kinderen te krijgen. Dat zegt Hans Nieukerke, voorzitter van de afdeling jeugdzorg van werkgeversorganisatie MO Groep, woensdag in het Algemeen Dagblad.

Hij voorspelt dat er het komend jaar weer enkele tientallen kinderen door hun ouders gedood worden. Volgens Nieukerke neemt het aantal ouders met psychische problemen steeds verder toe. Niet hulpverleners, maar 'idiote ouders' zouden hiervoor schuld dragen.

Idioten

"We zouden moeten verbieden dat die idioten kinderen krijgen. Iedereen mag kinderen krijgen maar als het mis gaat, is het de fout van Jeugdzorg", zegt Nieukerke. Hij is de 'chronische chagrijnigheid' over het werk van jeugdhulpverleners zat.

Nieukerke zegt dat Jeugdzorg te weinig ervaren personeel heeft. Ook zou er te veel bureaucratie zijn en zijn de wachtlijsten te lang. De situatie is niet Jeugdzorg te verwijten, maar de politiek, stelt Nieukerke. "Die loopt al jaren achter de feiten aan."

Apeldoorn

Vorige week zondag bracht een moeder in Apeldoorn haar 5-jarige zoontje om het leven. De pleegouders van het jongetje hadden Jeugdzorg twee weken daarvoor gewaarschuwd. Bureau Jeugdzorg stelde dinsdag dat het zorgvuldig met deze waarschuwing is omgegaan en dat er geen aanwijzingen waren dat de moeder haar kind wat zou aandoen.