LONDEN - De Amerikaanse regering ontwikkelt plannen voor militaire actie tegen Sudan als de situatie in Darfur zich blijft verslechteren. Dat schrijft de Britse krant Financial Times woensdag op gezag van niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen. Het zou onder meer gaan om luchtaanvallen en een maritieme blokkade.

Intussen zou de Britse premier Tony Blair het plan steunen om Darfur tot een 'no-fly zone' te verklaren in een poging de druk op de Sudanese regering op te voeren het geweld in Darfur te stoppen.

Blair zei dit vorige week tegen de Amerikaanse president George Bush, aldus de FT. Met de instelling van een 'no-fly zone' moet worden voorkomen dat de Sudanese gevechtshelikopters en -vliegtuigen nog langer dorpen in Darfur aanvallen.

Oorlog

In Darfur wordt sinds 2003 een oorlog. De door de Sudanese regering gesteunde militie Janjaweed vecht daar tegen rebellen, maar maakt ook heel veel slachtoffers onder de burgers. Het conflict eiste al 200.000 levens. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de krant is er nog geen besluit genomen over militaire actie en zou dit pas overwogen worden als Khartum blijft weigeren een VN-vredesmacht toe te laten tot Darfur. Binnen het Amerikaanse leger zou volgens de FT veel weerstand zijn tegen een militair ingrijpen.

Blair verklaarde vorige week na zijn bezoek aan Bush dat "als er niet snel vooruitgang wordt geboekt wij een alternatieve aanpak moeten overwegen".