DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos vindt het zinloos te praten over een derde coalitiepartner zolang het CDA niet laat zien dat het echt een ander beleid wil voeren. Bos heeft dat dinsdag gezegd na afloop van zijn onderhoud met informateur Rein Jan Hoekstra.

Bos noemt het volstrekt prematuur te praten over een coalitie waarvan CDA en PvdA het hart vormen, zoals CDA-leider Jan Peter Balkenende dinsdag deed. "Balkenende moet eerst laten zien dat hij tot serieuze aanpassingen van zijn beleid bereid is."

Volgens Bos leent de verkenning die nu onder leiding van Hoekstra plaatsvindt zich eigenlijk niet voor gesprekken hierover. Volgens de PvdA-leider kan het beste zo snel mogelijk met de echte onderhandelingen worden begonnen, eventueel onder leiding van een of meerdere nieuwe informateurs. Thema's waarop Bos in ieder geval bij het CDA de bereidheid tot concessies wil merken, zijn de zorg, de inkomensverdeling en het internationale beleid.

Bereidheid

Het inzicht in de bereidheid bij het CDA vindt Bos nu van groter belang dan de vraag welke derde partij zou moeten aanschuiven. De PvdA-leider spreekt wel een voorkeur uit voor GroenLinks boven de ChristenUnie. Die laatste verschilt volgens Bos flink met de PvdA als het gaat om medisch-ethische zaken, de positie van vrouwen en homoseksuelen en internationaal beleid.

De PvdA-leider wil nu duidelijkheid van het CDA om niet "in dezelfde val" te trappen als tijdens de mislukte kabinetsformatie in 2003. Toen onderhandelde Bos langdurig met het CDA maar bleek uiteindelijk dat de politieke wil bij de christendemocraten ontbrak.

Wil

Bij de maandag afgebroken gesprekken van de Pvda met CDA en SP bleek de politieke wil bij de laatste twee te ontbreken. Tot teleurstelling van Bos was er geen bereidheid tot inhoudelijke gesprekken. Hij verwijt vooral SP-leider Jan Marijnissen dat die steeds onduidelijkheid over zijn politieke wil heeft laten bestaan.

Met de keuze voor de oppositie doet volgens Bos de SP geen recht aan haar 1,5 miljoen kiezers. "Ik ben ervan overtuigd dat je mensen in armoede of in de verpleeghuiszorg minder helpt als je in de oppositie gaat. Die mensen hebben op je gestemd in de hoop dat je ook iets voor hen realiseert", zei Bos.

Marijnissen

"Het CDA is aan zet", zei SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen na zijn gesprek met Hoekstra.

"Ik heb begrepen dat Balkenende heeft gezegd dat hij verder wil met de PvdA en een derde partij. Dan moet de PvdA maar duidelijk maken of zij verder wil met dit CDA," aldus Marijnissen.