DEN HAAG/NEW YORK - Prins Willem-Alexander is voorzitter geworden van de Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties. Scheidend secretaris-generaal Kofi Annan heeft hem nog gevraagd en benoemd als voorman van deze onafhankelijke groep.

De watermanager-prins zal van woensdag tot en met vrijdag in Tunis al de zevende vergadering van de adviseursgroep voorzitten.

Kofi Annan stelde de groep ruim twee jaar geleden in. De negentien leden tellende groep houdt zich bezig met praktische en concrete maatregelen om de zogenoemde millenniumdoelstellingen voor water en sanitair te verwezenlijken. Volgens de Unicef-doelstellingen moeten uiterlijk in 2015 1,6 miljard mensen sanitaire voorzieningen en 1,1 miljard mensen minstens schoon water onder handbereik hebben gekregen.

Verguld

De troonopvolger is verguld met zijn nieuwe baan, zo bleek dinsdag in een gesprek met enkele journalisten. Hij ervaart de benoeming als erkenning van zijn activiteiten op het gebied van waterbeheer. De prins noemde de nieuwe functie ook een uitdaging.

Het lijkt een hoogtepunt in zijn bestaan als watermanager, erkende hij desgevraagd, maar zich met de groep bewijzen wordt pas het echte hoogtepunt.

Koningschap

Hoe lang de prins, voor wie het koningschap toch dichterbij kruipt, de functie zal uitoefenen, weet hij niet. "Het is wel voor de langere termijn, al weet ik niet hoe lang ik in die functie zal zitten", vertelde hij de journalisten.

De prins volgt voormalig Japans premier Ryutaro Hashimoto op, die eerder voorzitter was van de commissie en dit jaar overleed.

Actieplan

Zijn naam werd verbonden aan een actieplan met maatregelen op het gebied van financiering, samenwerking, controle en rampenbestrijding, allemaal bedoeld om de millenniumdoelstellingen te realiseren. Dat plan is nog steeds het uitgangspunt en staat in Tunis dan ook op de agenda. Het is zelfs de eerste vergadering sinds het Hashimoto-plan werd gepresenteerd. Het is de bedoeling nu op actie over te gaan, aldus de prins.

New York

De prins zal twee keer per jaar een plenaire vergadering hebben en denkt dat hij veel contact met 'New York' zal onderhouden. Onder de adviseurs in zijn groep zijn onder anderen minister van Irrigatie en Watervoorzieningen Mahmoud Abu-Zeid van Egypte en diens Chinese collega Shucheng Wang.

Willem-Alexander houdt zich al bijna tien jaar bezig met waterbeheer, iets wat hem door zijn vader prins Claus werd aanbevolen. Zo is hij in Nederland voorzitter van de Adviescommissie Water, zat hij het Wereld Water Forum voor en werd hij ook beschermheer van het Global Water Partnership.