HAARLEM - De rechtbank in Haarlem begint woensdag aan de inhoudelijke behandeling van een zeer lugubere dubbele moordzaak. Een van de moorden wordt ook wel "de snelkookpanmoord" genoemd.

Bekijk video

De 50-jarige Haarlemmer M.Y. en de 27-jarige T.N. uit Spaarndam worden er in deze zaak van beschuldigd dat zij in 1997 de 28-jarige broer van Y. hebben vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd van de romp gescheiden en vervolgens in een snelkookpan uitgekookt. Het lichaam werd vervolgens door een vleesmolen gedraaid. De botresten zijn later langs de snelweg A15 gedumpt.

De twee verdachten zitten al ruim twee jaar in voorarrest. Voor het proces zijn tenminste drie dagen uitgetrokken.

Dwang

De twee zouden in 2002 ook de 30-jarige ex-vrouw van Y. hebben gedood. Haar lichaam is nooit gevonden. Y. ontkent alle beschuldigingen. N., de beste vriendin van zijn ex-vrouw, heeft alleen haar rol bij de eerste moord toegegeven. Volgens haar heeft zij onder dwang van de hoofdverdachte gehandeld.

Officier

N. heeft gezegd dat de officier van justitie haar toezeggingen heeft gedaan als zij belastende verklaringen zou afleggen over de hoofdverdachte. Zij zou uit voorarrest worden ontslagen en haar familie zou worden beschermd. Officier van justitie Oudendijk is hierover kort geleden als getuige gehoord door de onderzoeksrechter.