DEN HAAG - De twee Nederlandse kinderen Sara en Ammar die in de Nederlandse ambassade in Damascus verblijven, kunnen mogelijk nog dit jaar terug naar Nederland. Die verwachting sprak minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken dinsdag uit na afloop van zijn gesprekken in Damascus.

De bewindsman voerde in de Syrische hoofdstad diverse gesprekken waarin de kwestie aan de orde kwam, onder andere met president Bashar al-Assad. Zowel de president als de Syrische ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken deden tegenover Bot de toezegging dat de kinderen zo snel mogelijk naar Nederland kunnen.

Het gaat er alleen nog om bepaalde formaliteiten te regelen aan Nederlandse zijde, aldus de woordvoerder van Bot. De terugkeer moet volgens hem echter niet vastgepind worden op deze maand maar op "enkele weken". De afgelopen maanden hebben ambtenaren van Buitenlandse Zaken en de Syrische regering intensief contact gehad over de kwestie. Bot is tevreden over de resultaten van het bezoek.

Syrisch recht

Sara en Ammar hebben een Nederlandse moeder, aan wie de kinderen zijn toegewezen, en een Syrische vader. Hij nam hen mee naar zijn vaderland en wil dat zij daar blijven. Het Syrische recht is aan zijn zijde. Zijn dochter en zoon zochten in juni echter hun toevlucht op de Nederlandse ambassade. Daar worden zij verzorgd en krijgen ze onderwijs.

Bot sprak verder over de politieke situatie in het Midden-Oosten. Inmiddels is hij op de terugweg naar Nederland.

Fantastisch nieuws

Janneke Schoonhoven, de moeder van de kinderen reageerde dinsdagmiddag in Oude Pekela verheugd op het nieuws. "Fantastisch nieuws! Maar het is nog te vroeg om een feestje te vieren. Daarvoor wil ik eerst wachten tot m'n kinderen thuis zijn."

Ruim een half jaar heeft ze in onzekerheid geleefd. Maar sinds dinsdag lijkt het erop alsof niets de terugkeer van Sara en Ammar naar Nederland nog kan tegenhouden.

Termijn

"We wisten vanmorgen al dat minister Bot een persconferentie zou houden. Eerlijk gezegd hoopte ik dat hij zou zeggen dat de kinderen meteen terug zouden kunnen naar Nederland. Dat dat niet het geval is, is toch een teleurstelling. Maar nu is er in elk geval een termijn gesteld, en daar kan ik mij aan vastklampen. Dat blijft fantastisch nieuws", aldus Schoonhoven.

Ze heeft er alle vertrouwen in dat de kinderen ook werkelijk terug zullen komen in Oude Pekela. "Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat me heeft geïnformeerd, is het ook door de Syrische president beloofd. Dus dan kun je er toch vanuit gaan dat het goed komt."

"Dat nu nog niet exact bekend is wanneer ze terugkomen, komt omdat er nog van alles geregeld moet worden. Maar zeker is dat ze nog dit jaar terugkomen. En dan is het tijd voor het feestje."