AMSTERDAM - Drie homo-organisaties, Ilga Europe, het Deense LBL en de Duitse LSVD hebben bij de Verenigde Naties (VN) de raadgevende status verkregen. De Economic and Social Council (ECOSOC) van de VN keurde de aanvragen van de homo-organisaties goed.

Dat heeft het COC Nederland dinsdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat homobelangengroepen worden toegevoegd aan de 3000 non-gouvernementele organisaties die binnen de VN een stem hebben. COC Nederland stond tien jaar geleden aan de wieg van de Europese homobelangenvereniging Ilga.

"Dit is een historische stap", licht COC-voorzitter Frank van Dalen dinsdag toe. "Het is een eerste stap op weg naar de erkenning van homoseksualiteit als universeel mensenrecht. We kunnen nu actief gaan lobbyen om het onderwerp op de agenda van de VN te zetten."

Lobby

Aan de goedkeuring ging een intensieve lobby van de internationale homobeweging vooraf. Eerdere aanvragen werden afgewezen, omdat sterk conservatieve landen zoals Iran en kerkelijke organisaties zoals het Vaticaan de erkenning van seksuele geaardheid als discriminatiegrond succesvol dwarsboomden.

In 2006 nam het aantal aanvragen voor een consultatieve status van homo-organisaties toe. De hoge commissaris voor de mensenrechten Louise Arbour sprak openlijk haar steun uit voor de erkenning van homorechten op VN-niveau.

Bij eerdere stemmingen in de raad stemde Polen nog negatief. Nu ondersteunde Polen de aanvraag wel. In de zomer stelde het land nog alles in werking om de Gay Pride in Warschau te verbieden, waarbij ze onder druk van Europa bakzijl haalde.