BRUSSEL - Praktisch alle vrachtwagens in de Europese Unie moeten vanaf 1 januari 2011 een dodehoekspiegel hebben. De verkeersministers van de 25 EU-landen hebben dat dinsdag besloten.

Een woordvoerder van minister Karla Peijs (Verkeer) heeft dat gezegd.

Nu geldt de Europese plicht alleen voor nieuwe vrachtwagens. Enkele landen, zoals Nederland, hebben de spiegels zelf al verplicht op oudere trucks.

Beter zicht

De maatregel moet vele levens sparen in het verkeer. De spiegel geeft de chauffeur beter zicht op de ruimte naast de cabine. Anders blijven soms hele auto's onzichtbaar voor de bestuurder.

De Europese plicht gaat gelden voor alle vrachtwagens vanaf bouwjaar 2000. "Zelf had ik liever bouwjaar 1999 vastgesteld. Dat scheelt weer een fiks aantal vrachtwagens en levens", zei Peijs.

Hoop

De minister hoopt dat het Europees Parlement in haar oordeel de zaak nog bijstelt. "Alle hoop is nog niet verloren", ze ze.

Nederland heeft de spiegels zelf verplicht vanaf bouwjaar 1977. Peijs heeft haar collega's verder aangeboden de Nederlandse campagne voor dodehoekspiegels te gebruiken.

De minister vroeg de EU nog aandacht voor de Nederlandse proef met een vooruitkijkspiegel. Dat is een spiegel waarmee de trucker vlak voor zijn motorkap kan kijken. "De Ieren, Engelsen, Esten en Letten zijn benieuwd naar de resultaten van onze proef. Ze willen weten of het echt helpt", zei Peijs.