HAARLEM - De rechtszaak tegen de 24-jarige Libiër die wordt verdacht van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost in oktober vorig jaar, wordt in mei inhoudelijk behandeld. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald tijdens een pro-formazitting.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels ingenieursbureau DGMR in Maastricht opdracht gegeven technisch onderzoek te doen naar de brand, de snelle verspreiding ervan en de rookontwikkeling in het complex. Volgens justitie heeft Achmed Al-J. opzettelijk brand gesticht in zijn cel waardoor elf mensen die in vreemdelingenbewaring zaten, om het leven kwamen.

Meldingsplicht

Al-J. is sinds vrijdag op vrije voeten. Het gerechtshof in Amsterdam schorste vorige maand zijn voorlopige hechtenis, maar de Libiër, die geen geldige verblijfspapieren had, werd meteen in vreemdelingenbewaring genomen. De Raad van State bepaalde vrijdag echter dat dat onrechtmatig was. Al-J. moet zich nu dagelijks melden bij de politie en mag Nederland niet verlaten tot zijn strafzaak heeft plaatsgevonden.

Ongeluk

De verdachte zegt zelf dat de brand in zijn cel per ongeluk is ontstaan doordat hij een smeulende sigaret wegschoot, waarna zijn beddengoed vlam vatte.

Eduard Damman, advocaat van Al-J., zet vraagtekens bij de objectiviteit van het onderzoek door DGMR. Op zijn verzoek gaat hij met de onderzoeksrechter en de officier van justitie verder praten over de invulling van het onderzoek.

Bewaarders

Al-J. is niet de enige verdachte in deze zaak. Het OM verdenkt twee bewaarders, die in de nacht van de brand dienst hadden in het cellencomplex, van dood door schuld. De jonge bewaarders waren als eersten bij de cel van Al-J. en hebben verzuimd de celdeur te sluiten nadat ze de man eruit hadden gehaald.

Het is nog niet duidelijk of het OM deze twee bewaarders, en wellicht nog andere personen, voor de rechter brengt, zo zei persofficier Maarten Vos na afloop van de zitting. Het technisch onderzoek moet daar meer uitsluitsel over geven.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onder leiding van mr. Pieter van Vollenhoven de brand onderzocht. De gegevens uit dat onderzoek mag het OM echter niet als bewijsvoering gebruiken.