LEIDEN - Een winkelbediende, drie hardlopers, een fietser, agenten, een hond en een helikopter zijn drie overvallers uit Leiden maandagavond fataal geworden.

Het gemaskerde drietal (15, 17 en 18 jaar oud) liep rond 19.15 uur een avondwinkel aan het Alexandrine Tinneplein binnen en eiste met een vuurwapen en messen geld van de winkelbediende.

Deze vermoedde dat het vuurwapen nep was, pakte een van de verdachten vast en riep om hulp. De overvaller wist los te komen en het drietal verdween met de inhoud van de geldlade de straat op.

Hardlopers

Op het hulpgeroep van de winkelbediende reageerden drie hardlopers die toevallig voorbij renden. Zij zetten een sprintje in en wisten twee van de overvallers vast te pakken. Een van de sporters raakte hierbij gewond aan zijn hand door een mes.

Fiets

Bij de overdracht aan de gearriveerde politie wist een van de verdachten nog te ontsnappen. Een voorbijganger stond echter geheel belangeloos zijn fiets af aan een van de agenten, die de achtervolging inzette. Geholpen door een politiehelikopter en een politiehond lukte het de twee voortvluchtigen alsnog in te rekenen.

Ook de buit is teruggevonden. De politie vermoedt dat het onfortuinlijke drietal ook bij andere overvallen betrokken is geweest.