DEN HAAG - Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken is dinsdag in Syrië voor overleg. Onder meer de kwestie met de twee Nederlandse kinderen Sara en Ammar, die al sinds eind juni in de Nederlandse ambassade in Damascus verblijven, komt aan de orde.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. Bot sprak al eerder met zijn Syrische collega-minister over Sara en Ammar. Dat gebeurde in september in de marge van de VN-vergadering in New York.

Oplossing

Begin oktober ging een speciale gezant van het departement naar Damascus voor overleg op hoog politiek niveau. De Syrische autoriteiten zegden toe mee te denken over een oplossing voor de kwestie.

Sara en Ammar hebben een Nederlandse moeder aan wie de kinderen zijn toegewezen en een Syrische vader. Hij nam hen mee naar zijn vaderland en wil dat zij daar blijven. Het Syrische recht is aan zijn zijde. Zijn dochter en zoon zochten in juni echter hun toevlucht op de Nederlandse ambassade. Daar worden zij verzorgd en krijgen ze onderwijs.

Medewerking

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is de zaak met de kinderen niet zo concreet dat een termijn voor een oplossing is te noemen. Bot zal in diverse gesprekken nogmaals aandringen op de volle medewerking van de Syrische autoriteiten. Uitgangspunt blijft dat de twee terugkeren naar hun moeder.

Conflicten

Verder zal Bot met de Syrische regering gesprekken voeren over de rol die het land kan spelen bij de oplossing van verschillende conflicten in de regio. Hij spreekt onder andere met de Syrische president Bashar al-Assad. Dinsdagavond vertrekt de bewindsman weer.