AMSTERDAM - Jongeren moeten vanaf hun zeventiende in een auto de weg op kunnen, zodat ze ervaring kunnen opdoen. Ze moeten daarbij wel worden begeleid door een volwassene. Dat stelt minister van Verkeer Karla Peijs dinsdag in het Algemeen Dagblad.

Volgens de minister leidt extra rijervaring onder begeleiding tot een verbetering van de verkeersveiligheid. Ze wil een proef houden om te zien of de verkeersveiligheid verbetert door de extra ervaring.

Peijs zegt onder de indruk te zijn van de resultaten in Duitsland. Daar mogen 17-jarigen al langer onder volwassen begeleiding de weg op. Twee jaar na de invoering van het begeleid rijden, is in de Duitse deelstaat Nedersaksen het aantal verkeersdoden onder jongeren met elf procent gedaald.

Proef

Het is nog niet duidelijk wanneer de proef wordt gehouden. Peijs wil 'intensief' kijken naar de manier waarop het in Duitsland is geregeld. Daar moeten 17-jarige bestuurders worden begeleid door iemand die minstens 30 jaar is en minimaal vijf jaar zijn of haar rijbewijs heeft.