CARACAS - De regering van de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de oppositie voorgesteld tijdens de kerstdagen een bestand in acht te nemen. Vice-president José Vicente Rangel zei maandag dat hij tijdens kerst met de oppositieleiders wil overleggen over het beëindigen van de massale staking in het Zuid-Amerikaanse land.

Rangel liet weten dat de regering-Chávez onder leiding van secretaris-generaal Cesar Gaviria van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wil overleggen met de oppositieleiders die het aftreden van Chávez eisen.

Massale stakingen

Chávez wordt al drie weken geconfronteerd met massale stakingen in onder meer de olie-industrie en bij de publieke diensten. De oppositie verwijt Chávez een grillig en autoriteir beleid. Bovendien houden ze de president verantwoordelijk voor de economische malaise in het land.

Olie-industrie ligt plat

Medewerkers in de olie-industrie negeerden maandag het bevel van Chávez om een punt achter de staking te zetten. In het olierijke district Zulia in het westen van Venezuela gebruikte de nationale garde traangas tegen deelnemers aan een protestmars. Verscheidene betogers en journalisten raakten gewond.

Venezuela is de vijfde olie-exporteur in de wereld.