AMERONGEN - De pleegouders van het jongetje dat zondag in Apeldoorn dood is gevonden, hebben twee weken geleden contact gehad met het Bureau Jeugdzorg Gelderland over de geestelijke toestand van de moeder van hun pleegkind. Dat hebben ze maandag gezegd tegen het ANP.

Directe aanleiding voor het contact met Jeugdzorg was een telefoongesprek met de moeder, waarin zij aangaf zelfmoord te willen plegen. De pleegouders maakten zich grote zorgen en drongen er bij de voogd, die namens Jeugdzorg zorg droeg voor de jongen, op aan actie te ondernemen.

Ook namen de pleegouders contact op met de GGZ Eindhoven, waar de moeder onder behandeling was. Beide partijen gaven volgens de pleegouders aan haar dreigement niet serieus te nemen omdat zij dit regelmatig uitte.

Ergernis

De pleegouders, diep geschokt door de gebeurtenissen, ergeren zich aan de berichten van hulpverlenende instanties dat er geen aanleiding was om de bezoekregeling te stoppen.

"Wij hebben in het telefoongesprek met de voogd gezegd dat de jongen beter niet naar zijn moeder kon gaan. Het leek ons een te groot risico voor hem. Ondanks het feit dat wij zeer tevreden waren over de begeleiding door de voogd, betreuren wij het zeer dat hij onze signalen niet serieus heeft genomen", aldus de pleegouders. "Helaas is onze angst werkelijkheid geworden. Hij is er niet meer"

Zijn dood kwam toch als een grote schok, zeggen de pleegouders verder in de verklaring aan het ANP. "Op 6 september is hij bij ons in Amerongen komen wonen. Ons gezin, vier kinderen en wijzelf, hebben hem met open armen ontvangen. We hebben een fijne tijd met hem gehad. Onze kinderen beschouwden hem al als een echt broertje."

De Regenboog

"Doordeweeks woonde hij bij ons en zat hij in groep 1/2 op basisschool De Regenboog. In het weekend ging hij soms naar zijn moeder, volgens de bezoekregeling van de voogd van Bureau Jeugdzorg Gelderland. De voogd van de jongen begeleidde het gehele proces en had bijna wekelijks contact met ons", aldus de pleegouders.

Ze vervolgen: "Binnen zeer korte tijd sinds zijn plaatsing bij ons, is het contact met moeder van minimaal, dat wil zeggen één uur met begeleiding, naar zeer intensief, twee dagen zonder begeleiding, gegaan. Wij hebben hier onze vraagtekens bij geplaatst en deze aan BJZ geuit. BJZ gaf aan dat wij ons geen zorgen hoefden te maken; zijn moeder had tot op dat moment haar kind nog nooit kwaad gedaan."

De pleegouders besluiten: "Naarmate het contact tussen moeder en zoon intensiever werd, ging het slechter met hem. Twee weken geleden belde de moeder ons en dreigde met zelfmoord. Ze vertelde dat ze al afscheid van haar kind had genomen en een afscheidsbrief had geschreven. Bovendien gaf ze aan dat ze haar zoon 'niks aan wilde doen, maar dat dit ook geen leven was voor hem'. Na dit telefoongesprek hebben wij direct contact opgenomen met BJZ en de GGZ (Eindhoven), waar moeder onder behandeling was, om deze mededelingen van haar door te geven."

Het Bureau Jeugdzorg Gelderland kon maandagavond nog niet ingaan op de klacht van de pleegouders. De woordvoerder zei nog niet te weten of en bij wie de klacht van de pleegouders is aangekomen. De kwestie wordt dinsdag meteen onderzocht. Ook de GGZ in Eindhoven kon maandagavond niet reageren op de uitspraken van de pleegouders.

Informatieavond

'Betrokken en bedrukt', zo was volgens een woordvoerder van basisschool De Regenboog de stemming tijdens een informatieavond op de school. 260 Ouders, medewerkers en leerlingen kwamen maandagavond samen om stil te staan bij het 5-jarige jongetje dat afgelopen weekeinde werd omgebracht.

In een persconferentie maandagavond deden woordvoerders van de politie, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de basisschool verslag van de informatieavond. Over het onderzoek naar de zaak kon weinig worden verteld. Volgens een zegsman van de poltie zijn twintig rechercheurs bij het onderzoek betrokken.

Voor ouders van de leerlingen van de basisschool bestaat de hele week de mogelijkheid om 's ochtends met medewerkers van Slachtofferhulp te spreken. De gemeente heeft openbare informatieavonden over andere zaken geannuleerd.