UTRECHT - Stichting Wakker Dier voert maandag en dinsdag actie bij restaurants die ganzenlever op de kaart hebben staan. De actievoerders plaatsen een tafeltje bij de ingang waaraan bezoekers plaats kunnen nemen om met een trechter maïsbrij gevoerd te krijgen. Dat meldt een van de actievoerders van Wakker Dier.

De stichting biedt de alternatieve maaltijd maandagavond aan bij drie eetgelegenheden in Utrecht en een in Groningen. Dinsdag staan restaurants in Rotterdam en Den Bosch op het programma.

Kilo maïs door de strot douwen

Het is de bedoeling dat de restaurantgasten op deze manier de hardhandige manier ervaren waarop ganzen worden vetgemest. Om de foie gras te krijgen, duwen ganzenhouders ganzen en eenden twee tot drie maal daags met een trechter een kilo maïs door de strot.

Hierdoor kan de lever in drie weken tijd tien keer zo groot worden. De dieren lopen volgens Wakker Dier door de manier van voeden verwondingen, infecties en botbreuken op.

Terughoudend beleid gevraagd

Na overleg met Wakker Dier adviseerden in november de zeven gastronomische samenwerkingsverbanden (G7) in Nederland aan de 175 aangesloten toprestaurants "een terughoudend beleid" te voeren ten aanzien van foie gras.