NEW YORK - De Verenigde Staten moeten actie zonder overleg met andere landen vermijden en waakzaam zijn voor schendingen van de mensenrechten in hun "oorlog tegen terreur". Dit zei scheidend VN-secretaris-generaal Kofi Annan maandag tijdens een lezing in de bibliotheek van de Amerikaanse oud-president Harry Truman.

Annan kwam in de tien jaar die hij aan het hoofd stond van de volkerenorganisatie herhaaldelijk in botsing met de VS, onder meer in 2003 toen Washington zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad Irak binnenviel.

Het was maandag zijn laatste rede als secretaris-generaal op Amerikaanse bodem. Hij zal nog toespraken houden in het VN-hoofdkantoor in New York, maar dat is formeel geen Amerikaanse grondgebied.

"Als macht, in het bijzonder militair geweld wordt gebruikt, dan zal de wereld dat alleen legitiem vinden als hij overtuigd is dat die voor het juiste doel wordt gebruikt - voor breed gedeelde doelen - in overeenstemming met breed aanvaarde normen", aldus Annan.

De Ghanees merkte op dat de VS historisch gezien worden beschouwd als een van de leidinggevende landen op het terrein van de mensenrechten. "Als het erop lijkt dat zij aan hun eigen idealen en doelen ontrouw worden, dan zijn hun vrienden natuurlijk verontrust en verward'', aldus Annan, zonder Guantánamo Bay en Abu Ghraib met naam te noemen. Daar hebben de VS zich schuldig gemaakt aan flagrante schendingen van de mensenrechten.

Truman

Annan haalde Truman aan met de woorden:"Het is de verantwoordelijkheid van de grote staten om de mensen in de wereld te dienen, niet om hen te overheersen.'' De Ghanees wordt op 1 januari opgevolgd door de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon.

Een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde maandag schouderophalend op de kritiek van Annan. Volgens de woordvoerder heeft de hoogste baas van de VN "recht op zijn mening'' en is het ook "zijn taak kritisch te staan tegenover de VS of elk andere land''.