GRONINGEN - De Martinitoren in Groningen blijft voorlopig gesloten voor het publiek. De gemeente heeft hiertoe besloten nadat de afgelopen drie jaar drie mensen de dood vonden nadat zij van de toren sprongen of vielen.

Het gemeentebestuur, de monumentenzorg en Marketing Groningen gaan zich beraden op veiligheidsmaatregelen om zulke incidenten in het vervolg te voorkomen. Het is nog niet duidelijk wat dat moet worden.

De huidige aanwezigheid van torenwachters, camera's en het dichtmaken van openingen in de eeuwenoude balustrade bleken niet genoeg. Per jaar bezoeken meer dan 40.000 toeristen de toren.

Foto's

"We proberen iets te bedenken dat ook esthetisch acceptabel is", legt directeur Dick Nijdam van Marketing Groningen uit. "De toren belandt toch op honderdduizenden foto's per jaar. Een hek mag het aanzicht van een monument niet ontsieren."

De zegsman kan nog niet zeggen hoelang de toren gesloten blijft. Marketing Groningen hoopt wel dat de gemeente in het voorjaar een oplossing heeft gevonden. "Met al die publiciteit nu staan de bezoekers straks rijendik voor de poorten", hoopt Nijdam.