BRUSSEL - De ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen zijn het nog oneens over een eventueel ultimatum waarop Turkije alsnog Cypriotische schepen en vliegtuigen moet toelaten.

"Er is wel een meerderheid, bijna unaniem, voor het bevriezen van acht onderwerpen in de toetredingsgesprekken met Turkije", zie minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) in de marge van een EU-vergadering over Turkije maandag in Brussel.

Blokkeren

Nederland, Griekenland en Oostenrijk hadden voorgesteld tien onderwerpen te sluiten. Minister Bot zei echter niet bereid te zijn hiervoor een besluit maandag te blokkeren. "Want aan de andere kant zijn er volop landen die vinden dat drie hoofdstukken wel genoeg is. Acht is dan mooi in het midden."

Enkele EU-landen hadden voorgesteld om het onderwerp over anderhalf jaar opnieuw te bespreken. Als daar geen overeenstemming over komt, moeten de regeringsleiders van de EU-landen daar donderdag en vrijdag over spreken.

Ultimatum

Bot zei dat hij geen behoefte had aan een ultimatum. "Dat belemmert dat we eventueel eerder bij elkaar komen om de situatie in Turkije te bespreken".

Huidig EU-voorzitter Finland legt later op de avond een nieuw voorstel op tafel om Turkije aan te pakken. Aanleiding is dat Turkije zijn belofte om schepen en vliegtuigen uit EU-land Cyprus toe te laten niet is nagekomen.