DEN HAAG - SP-leider Jan Marijnissen wil maandag duidelijkheid over de bereidheid van het CDA om met zijn partij een coalitie te vormen.

"Ik denk dat het vandaag hom of kuit moet worden. We moeten niet te lang meer wachten", zei hij kort voor zijn gesprek met CDA-leider Jan Peter Balkenende en PvdA-leider Wouter Bos bij informateur Rein Jan Hoekstra.

Marijnissen liet doorschemeren er weinig vertrouwen in te hebben dat een kabinet van de drie partijen er inzit. Hij wees op de grote verschillen tussen SP en CDA. "Het kan ook zijn dat het er niet inzit, omdat je anders een vechtkabinet krijgt."

Menselijker

Marijnissen zei alleen in een coalitie met het CDA te willen stappen als het beleid "op alle terreinen" menselijker en socialer wordt.

CDA-leider Balkenende wilde voorafgaande aan het overleg niets kwijt. PvdA-voorman Bos zei het onbegrijpelijk te vinden als de SP niet zou meedoen in een nieuw kabinet. Volgens hem zou Marijnissen een "gouden kans" laten lopen.

Verschillen

Bos benadrukte opnieuw dat al jaren bekend is dat CDA en SP flink inhoudelijk verschillen, maar dat het nu gaat om de politieke wil een kabinet te vormen.