ZWOLLE - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een uitgeprocedeerde asielzoeker dinsdag niet uitzetten. Dat heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Zwolle maandag bepaald.

Volgens de rechter is het niet uitgesloten dat de man "onder de reikwijdte van de motie over het door de Tweede Kamer gewilde generaal pardon valt".

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over een pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft als gebaar naar de Kamer beloofd dat er tot het debat geen mensen worden uitgezet die vallen onder het project Terugkeer.

Pardonregeling

De cliënt van Köse zit sinds 7 november in vreemdelingenbewaring om te worden uitgezet. Volgens de advocaat behoort de man tot de groep voor wie een Kamermeerderheid een pardonregeling wil. Toch kreeg Köse van de IND een schriftelijke bevestiging dat zijn cliënt dinsdagochtend op het vliegtuig zou worden gezegd.

Grote problemen

De man heeft sinds zijn aanvraag om toelating als vluchteling in november 2000 steeds in Nederland gewoond. "Hij is geen oorlogsmisdadiger en is ook niet veroordeeld voor een ernstig misdrijf", aldus Köse. Volgens de advocaat kan zijn cliënt in Turkije grote problemen verwachten, omdat hij zich destijds niet heeft gemeld voor militaire dienstplicht. Bij terugkeer wacht hem twee jaar celstraf en moet hij alsnog in het leger. "Daartegen heeft hij onoverkomelijke gewetensbezwaren", zei Köse.

Er zou maandagmiddag ook een procedure dienen voor de rechtbank in Den Haag, maar volgens Köse is dat kort geding door de uitspraak in Zwolle inmiddels van de baan.