APELDOORN/AMERONGEN - In een woning in Apeldoorn is zondagavond het levenloze lichaam van een 5-jarig jongetje aangetroffen. Het kind is vermoedelijk om het leven gebracht, aldus de politie maandag.

De 27-jarige moeder meldde zich op het politiebureau in Apeldoorn met de mededeling dat ze haar kind had gedood. De politie onderzoekt de manier waarop de jongen om het leven is gekomen.

De vader en moeder van het kind leefden gescheiden van elkaar. De jongen was ondergebracht bij een pleeggezin in Amerongen (Utrecht) waar hij ook naar school ging. "Op christelijke basisschool De Regenboog is inmiddels een informatiebijeenkomst geweest", aldus een voorlichter van de politie.

De politie kwam pas maandag met haar bevindingen naar buiten omdat eerst de vader getraceerd en ingelicht moest worden. De moeder zit momenteel vast en heeft nog geen nadere verklaring kunnen afgeven. "Ze was zondagavond erg verward en wordt mogelijk vandaag gehoord."

De Regenboog

De Christelijke Basisschool de Regenboog in Amerongen heeft maandag leerlingen opgevangen, meldde Slachtofferhulp Nederland maandag. "De school kan de opvang prima zelf regelen. Medewerkers van Slachtofferhulp zijn wel aanwezig indien daar behoefte aan is", zei een woordvoerster.

De leerlingen zijn door leerkrachten of ouders geïnformeerd. "Dat werkt vaak beter. Als een ander dan een vertrouwd persoon de leerlingen inlicht, krijgt een dergelijk feit vaak te veel gewicht."

Volgens Slachtofferhulp is het goed de dagelijkse routine van kleinere kinderen niet te veel te verstoren. "In die lijn is het daarom verstandig dat de school ervoor heeft gekozen de lessen door te laten gaan. Het is van belang om een veilige omgeving voor ze te creëren. Elk kind moet de ruimte krijgen om dit nieuws te verwerken."

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de school inmiddels hulp toegezegd. Van het openen van een condoleanceregister op het gemeentehuis in deze gemeente of in Apeldoorn is vooralsnog geen sprake, vertelde de woordvoerder.

Ontwikkelen

Volgens directeur van de school Annemarie van der Mede kon het slachtoffer zich goed ontwikkelen sinds hij in een pleeggezin is geplaatst. Het gezin gaf de jongen veel warmte. Hij was daar sinds augustus.

Maandagavond is er in de school een bijeenkomst voor ouders van leerlingen. Op initiatief van de school komt daar wel een condoleanceregister te liggen. De ouders van leerlingen zijn eerder al per brief op de hoogte gebracht van de situatie.

Bureau Jeugdzorg onderzoekt of het eigen handelen in deze zaak adequaat is geweest. De Inspectie Jeugdzorg volgt daarna mogelijk nog met een eigen onderzoek indien zij dat nodig acht.