DEN HAAG - Regenbuien, harde wind en een aantal kleine ongevallen hebben maandagochtend voor een drukke ochtendspits gezorgd.

Op het hoogtepunt, rond 8.30 uur stond er in het hele land ongeveer 448 kilometer aan files, aldus een woordvoerder van de ANWB. De opstoppingen nemen langzaam af.

Grote problemen deden zich voor op de A16 richting Rotterdam ter hoogte van de Moerdijkbrug. Daar leidden werkzaamheden tot lange wachttijden, ook op aansluitende wegen. Rond Amsterdam was het drukker dan normaal en door een tijdelijk defecte brug op de A4 bij Hoogmade liepen maandagochtend de files in beide richtingen op tot tien kilometer. Op de A2 richting Amsterdam stond tussen Breukelen en knooppunt Deil de langste file als gevolg van een ongeval: ongeveer 23 kilometer.

Nieuwe dienstregeling

Volgens een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst speelde naast het onstuimige weer ook de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen een rol. "We hebben het idee dat mensen op zeker gaan en daarom de auto nemen." Hij zegt zijn bevindingen te baseren op "basis van ervaring". De ANWB en Rijkswaterstaat geloven niet dat de nieuwe dienstregeling heeft meegespeeld.