UTRECHT - De nieuwe dienstregeling van de NS heeft maandagochtend nog nergens in Nederland tot grote problemen geleid. Vrijwel alle treinen rijden netjes volgens het nieuwe spoorboekje.

Bekijk video

"We zijn vanmorgen vroeg goed opgestart en er zijn nauwelijks vertragingen", aldus een woordvoerster van ProRail.

Business as usual

Op het drukste station van Nederland, Utrecht centraal, is het "business as usual" en is een grote chaos uitgebleven. Reizigers blijven wat langer turen op het bord met vertrektijden en in de stationshal lopen meer NS-informanten dan normaal op maandagochtend. Die verwachten het ook nog druk te hebben na de ochtendspits als de stroom doorgewinterde treinreizigers is geweest en andere klanten om informatie vragen.

Op de stations van Tilburg en Breda ondervinden reizigers ook nauwelijks problemen door de nieuwe dienstregeling. Volgens ProRail zijn er wel wat vertragingen geweest, onder meer bij Rotterdam en in Limburg, maar werden die veroorzaakt door technische problemen met het materieel.

Dienstregeling

Maandag krijgen ruim een miljoen reizigers voor het eerst te maken met de nieuwe dienstregeling van de NS, die afgelopen weekeinde is ingegaan.

Het is niet zo dat veel mensen die normaal met de trein reizen, maandagochtend de auto hebben gepakt uit angst voor problemen met de dienstregeling. "Het is deze ochtendspits drukker dan normaal op de wegen, maar dat komt vooral door de harde wind en regen", aldus een woordvoerster van de ANWB.

Volgens een woordvoerder blijkt uit de eerste ervaringen dat het nieuwe spoorboekje deugt. Hij relativeerde de opstartproblemen als fout opgehangen vertrekstaten en het uitvallen van twee perrons op station Bijlmer-ArenA. Reizigersvereniging Rover sprak echter van een blamage wat dat laatste betreft.