AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam hoort maandag twee omstreden getuigen in het proces tegen de Limburgse Hells Angels, de Nomads. Een van hen meldde zich recent bij justitie met een dagboek. Daarin zegt hij notities te hebben gemaakt van gesprekken die hij met een van de verdachte Nomads zou hebben gevoerd in de gevangenis.

De Nomads worden ervan verdacht dat zij drie clubgenoten hebben doodgeschoten in februari 2004.

Volgens de getuige heeft de Nomad in kwestie hem uit de doeken gedaan wat zich destijds precies heeft afgespeeld en wie van de Nomads verantwoordelijk zijn voor de drievoudige moord.

De exacte gang van zaken is tot dusver duister gebleven, vooral dankzij het feit dat de veertien verdachten geen verklaring wensen af te leggen. Justitie heeft mede daardoor bijna alle Nomads verantwoordelijk gehouden voor de moorden.

Notoire oplichter

Volgens de advocaten van de Nomads is de getuige een notoire oplichter. Onlangs is gebleken dat het Tros-programma Opgelicht uitvoerig aandacht heeft besteed aan de man. Daarin kwam naar voren dat de getuige mensen op grote schaal en voor veel geld in de maling heeft genomen. Het hof heeft de betreffende uitzending op een vorige zitting in de Nomadszaak bekeken.

De tweede getuige legde al langer geleden diverse belastende verklaringen af. Hij heeft enkele uren met een paar Nomads in een cel verbleven. De Nomads zouden toen over de moordpartij hebben gesproken. De getuige schreef onlangs in een brief aan het hof dat hij zijn verklaringen intrekt. Het hof wil hem hierover aan de tand voelen.