SANTIAGO - De zondag overleden Chileense ex-dictator Augusto Pinochet krijgt geen staatsbegrafenis. De regering van presidente Michelle Bachelet voorziet er wel in dat de gewezen sterke man met militaire egards wordt begraven. De teraardebestelling heeft dinsdag plaats, maakte het leger bekend.

Vorige week al zou er overleg hebben plaatsgehad tussen het staatshoofd en de legerleider Oscar Izurieta over het te volgen protocol als Pinochet zou komen te overlijden. Bachelet weigerde later in te gaan op de inhoud van dat gesprek omdat het van slechte smaak zou getuigen dat te doen terwijl Pinochet nog leefde.

Alleen de minister van Defensie, Vivian Blanlot, zal namens de regering aanwezig zijn bij de plechtigheid. Omdat generaal Pinochet nooit is veroordeeld wegens mensenrechtenschendingen blijft hij zijn rang behouden.

"Iemand eren die niet alleen verdacht wordt van het schenden van de mensenrechten, maar ook is aangeklaagd wegens fraude zou een belediging zijn voor het geweten van de Chilenen", aldus Bachelet die zelf ook slachtoffer was van het militare regime. Ze werd gefolterd en haar vader werd vermoord. Drie dagen van nationale rouw wijst ze eveneens af.

Allende

Dochter Isabelle Allende van de door Pinochet afgezette en vermoorde president Salvador Allende heeft zich ook uitgesproken tegen een staatsbegrafenis. Begrafenissen met alle eer zijn alleen voorbehouden aan gekozen personen, niet aan dictators. "Er bestaat werkelijk geen enkele reden hem een staatsbegrafenis te geven."