DEN HAAG - De SP wil regeren en verdient gezien de verkiezingsuitslag ook een kans in een nieuw kabinet. Dat zei SP-fractievoorzitter Tiny Kox in de Eerste Kamer zondagavond. De vertrouweling van SP-leider Jan Marijnissen reageerde op verschillende signalen vanuit de PvdA dat ondanks verkennende gesprekken van informateur Rein Jan Hoekstra nog steeds onduidelijk is of de SP wel echt wil.

"Wij willen, maar hebben het niet alleen voor het zeggen. Anderen moeten de SP in het kabinet ook mogelijk maken", aldus Kox. Hij doelde daarmee op het CDA dat de SP liever inruilt voor de ChristenUnie. De programmatische verschillen met de SP zijn volgens het CDA te groot en bovendien willen de christendemocraten niet met een linkse meerderheid van PvdA en SP in een kabinet.

Onduidelijk

De afgelopen dagen was binnen de PvdA al meerdere malen te horen dat onduidelijk blijft wat SP-leider Marijnissen echt wil. Zondag gaven PvdA-prominenten als oud-fractieleider Jacques Wallage en de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst hetzelfde signaal in het tv-programma Buitenhof.

Informateur Hoekstra maakt maandag duidelijk hoe het verder gaat met de kabinetsformatie. Sinds afgelopen vrijdag denkt hij daar over na. Afgelopen woensdag en donderdag liet hij de partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Marijnissen (SP) in groepjes van twee bij zich komen.

Lastige klus

Hoekstra zit opgescheept met een lastige klus. De koningin heeft hem gevraagd te onderzoeken hoe het best en snelst een stabiele meerderheidsregering kan worden gevormd. Maar de twee partijen die daarbij onmisbaar zijn, liggen elk op hun eigen manier dwars.

PvdA-leider Bos wil dat er onderhandeld wordt over een kabinet van CDA (de grootste partij), PvdA (de op één na grootste) en de SP (de grootste winnaar). Balkenende voelt daar echter niets voor. Hij ziet het liefst de SP bij de onderhandelingstafel vertrekken.

Als Hoekstra nu al besluit de gesprekken met de SP te staken, vindt GroenLinks dat te snel en overweegt de partij een debat aan te vragen over de kabinetsformatie. Naast de ChristenUnie is ook GroenLinks getalsmatig een mogelijke kandidaat om bij CDA en PvdA aan te schuiven als die er met de SP niet uitkomen.