SANTIAGO - De voormalige dictator van Chili, Augusto Pinochet, is zondag in het militair ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago overleden. Dat meldde de Chileense nieuwszender Channel 7.

Bekijk video

Pinochet was 91 jaar oud en stierf als gevolg van een acuut hartinfarct. Het Santiago militaire ziekenhuis, waar Pinochet al een week lag, meldde dat zijn toestand plotseling verslechterde. Hij werd overgeplaatst naar de intensive care, waar hij het hartinfarct kreeg. Daar overleed hij om 14.15 uur lokale tijd.


Verdriet om het overlijden van Pinochet

Pinochet kreeg een week geleden een hartaanval, waarna hij werd gedotterd. De artsen besloten daarna af te zien van verdere ingrepen, omdat die het leven van de oud-dictator in gevaar zouden brengen. Hoewel Pinochet in de loop van de week leek te herstellen, werd hij zondag getroffen door een ernstige terugval in zijn gezondheid.

Familie

"Hij overleed in het bijzijn van zijn familie", aldus dokter Juan Ignacio Vergara van het militaire hospitaal. Later op de dag zullen meer bijzonderheden bekend worden gemaakt.

Op zijn 91e verjaardag liet de oud-dictator nog weten absoluut geen spijt te hebben van zijn bewind. "Vandaag aan het eind van mijn leven wil ik duidelijk maken dat ik geen rancune koester tegen iemand en dat ik boven alles van mijn land houd." Hij liet weten de politieke verantwoordelijkheid te zullen dragen voor daden tijdens zijn bewind.

Huisarrest

Pinochet stond voor zijn hartaanval onder huisarrest wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op twee politieke tegenstanders. Een dag nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, besloot het Hof van Beroep het huisarrest van de oud-dictator op te heffen.

Pinochet regeerde Chili van 1973 tot 1990. Tijdens zijn bewind kwamen naar schatting 3000 oppositieleden om het leven.
Medestanders van Pinochet laten hun tranen de vrije loop

Vreugde

In de Chileense miljoenenstad Santiago zijn zondag mensen de straat op gegaan om uiting te geven aan hun vreugde over het overlijden van de gewezen dictator. Kleine groepjes mensen getooid met spandoeken dansten en klapten.

Medestanders van de gewezen sterke man van het Zuid-Amerikaanse land lieten hun tranen de vrije loop en hielden borden omhoog om hun liefde te betuigen aan de oud-dictator. Voor het militaire ziekenhuis waar hij eerder op de dag overleed, zongen aanhangers het volkslied en hielden foto's omhoog met de tekst "onsterfelijk". Ze eisten een staatsbegrafenis voor de gewezen sterke man.
Tegenstanders van Pinochet herdenken Salvador Allende

Presidente Michelle Bachelet, zelf slachtoffer van het militaire bewind, heeft nog geen besluit genomen of er een dergelijke plechtigheid komt. Tegenstanders van Pinochet verzamelden zich zondag voor het presidentieel paleis waar een gedenkteken staat voor de door Pinochet vermoorde president Salvador Allende.