UTRECHT - Bij het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht was het zondagmiddag stilte voor de storm tijdens de invoering van de nieuwe dienstregeling. Op een aantal kleine ongeregeldheden na heeft het regelcentrum van de NS vlakbij Utrecht centraal station zich rustig kunnen voorbereiden op de drukke maandag.

Bekijk video

Bij enkele treinstations waren zondagmiddag nog wel problemen met de vertrekstaten. Zo beschikten onder andere de treinstations bij Ravenstein, Wychen en Almere Muziekwijk nog niet over de juiste vertrektijden.

Ook liep bij het vernieuwde station Amsterdam Bijlmer/Arena nog niet alles volgens planning, verklaarde een woordvoerder. Wegens uitgelopen bouwwerkzaamheden konden bij dit station, anders dan stond aangegeven, geen treinen stoppen.

Topdrukte

De NS kon zondag rustig proefdraaien met de nieuwe dienstregeling en vervoerde naar schatting ongeveer 500.000 treinreizigers. Maandag wordt een topdrukte verwacht met ruim 1,1 miljoen mensen die met de trein reizen.

Volgens een woordvoerder van NS ligt de druk maandag vooral op het aantal beschikbare treinen. Bij de ingebruikname van de nieuwe dienstregeling heeft de NS het voltallige materieel moeten inzetten en kan geen beroep meer doen op de strategische reserves.