PARAMARIBO - Desi Bouterse wil dat er een nationale regering in Suriname komt en dat het strafproces wegens de Decembermoorden van 1982 wordt stopgezet. De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) zei dat zaterdagavond tijdens een toespraak in het partijcentrum in Paramaribo.

"De partij heeft veel in haar mars en wil niet aan de kant zitten en kritiek leveren", zei Bouterse. Hij voegde eraan toe zelf geen zitting te willen nemen in een nationaal kabinet.

Bouterse, die voor het eerst sinds ruim een half jaar weer in het openbaar sprak, is zaterdag herkozen tot voorzitter van de NDP.

Boeven

Bouterse noemde de huidige regering van president Ronald Venetiaan een "schaamteloze boevenbende". De regering is volgens hem een samenraapsel van partijen. De leiders hebben geen visie en laten zich dicteren door het buitenland, voornamelijk Nederland, aldus Bouterse.

De kwestie rond vervolging en berechting van verdachten van de Decembermoorden moet volgens Bouterse met rust gelaten worden. Hij is de hoofdverdachte van de moord op vijftien van zijn tegenstanders. Het begin van het strafproces wordt in maart of april verwacht.

Waarheidscommissie

Bouterse wil dat de kwestie uit nationaal belang buiten de rechtbank om geregeld moet worden. Hij is voor het instellen van een waarheidscommissie en amnestie.

Coalitiepartner Pertjaja Luhur heeft zich, uitgerekend op 8 december, publiekelijk uitgesproken voor amnestie. Partijvoorzitter Salam Somohardjo bevestigde geen behoefte te hebben aan lange processen. Zijn uitspraak kwam als een donderslag bij heldere hemel.

Somohardjo vluchtte in december 1982 het land uit omdat zijn leven gevaar liep. Eerder dat jaar was hij door het militair regime onder leiding van Bouterse opgesloten en werd hij gemarteld.