SYDNEY - Het gevaar door de grote bosbranden in Australië wordt steeds groter doordat veel afzonderlijke branden naar elkaar toe groeien en een vuurfront vormen. De brandweer heeft door de hoge temperaturen en windsnelheden en de sterke rookontwikkeling de grootste moeite de vuurzee over een lengte van 160 kilometer te bestrijden, meldden Australische media zondag.

Ten oosten van de stad Melbourne woeden zeker 35 branden, waarvan er elf niet onder controle zijn. Inmiddels is al 210.000 hectare bos en struikgewas vernietigd, een gebied ter grootte van de Nederlandse provincie Limburg. De vrees bestaat dat er een oppervlak van 600.000 hectare geblakerd zal worden.


De enorme rookontwikkeling is goed te zien op satellietbeelden

De luchttemperaturen lopen op tot 40 graden Celsius en er worden windsnelheden van bijna 80 kilometer per uur gemeten. Door de enorme rookontwikkeling, die goed te zien is op satellietbeelden, kunnen blusvliegtuigen niet opstijgen. Zeker 3000 Australische brandweermensen krijgen hulp van collega's uit Nieuw-Zeeland en ook van het leger.