LONDEN - De weduwe van de vergiftigde voormalige KGB-agent Alexander Litvinenko heeft zondag met de beschuldigende vinger gewezen naar de Russische autoriteiten, die de moord op haar man mogelijk zouden hebben gemaakt.

Bekijk video

Het was "natuurlijk niet" Poetin zelf die opdracht heeft gegeven tot de moord, aldus de 44-jarige Marina Litvinenko, die voor het eerst na de dood van haar man met de media sprak. Maar wat de Russische president "in en rond Rusland doet" maakt het volgens de weduwe wel mogelijk dat een Brit in Groot-Brittannië wordt omgebracht. Zij stelde dat haar man geen gevaarlijke vijanden had in Moskou en dat zij een aanslag op zijn leven nooit hadden verwacht.

Litvinenko beschuldigde in een verklaring die na zijn dood op 23 november werd uitgebracht president Poetin van de vergiftiging. Het Kremlin heeft elke betrokkenheid in de zaak, die talloze complottheorieën heeft voortgebracht, ontkend.

Polonium

Ondertussen heeft onderzoek uitgewezen dat twee politiemannen in Londen zijn besmet met een minieme hoeveelheid polonium 210, de radioactieve stof die Litvinenko het leven heeft gekost. De agenten maakten deel uit van een team van 26 politiemannen die nauw zijn betrokken bij het onderzoek naar de poloniumvergiftiging van Litvinenko, die op 23 november overleed.

Alle 26 agenten zijn getest. De twee die positief zijn bevonden staan onder medische controle.