SARAJEVO - De Bosnisch-Servische premier Milorad Dodik heeft zaterdag Radovan Karadzic en Ratko Mladic opgeroepen zich over te geven. De voormalige Bosnisch-Servische president en zijn legerleider zijn de meest gezochte verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal.

Dodik deed zijn oproep nadat hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het tribunaal donderdag felle kritiek had geuit over gebrek aan medewerking van Servië bij het opsporen van de verdachten. Dodik is premier van de Servische Republiek (Republika Srpska), dat samen met de Moslim-Kroatische Federatie de staat Bosnië-Herzegovina vormt.

"Ik roep de verdachten van oorlogsmisdaden op, in het belang van de Republika Srpska, zich over te geven zodat wij ons verder kunnen ontwikkelen", zei Dodik tegen de pers.

Del Ponte had eerder kritiek geleverd op het aanbod van een partnerschap voor de vrede van de NAVO aan Servië. Het partnerschap is een voorportaal naar volledig lidmaatschap van het militaire bondgenootschap. De Zwitserse ziet het aanbod dat de NAVO eind vorige maand deed als "een beloning voor het niet samenwerken" met het VN-hof.