MADRID - In Spanje kunnen mogelijk honderdduizenden illegale immigranten een verblijfsvergunning krijgen. De Spaanse wet biedt hiertoe de mogelijkheid, zeggen immigratieadvocaten zaterdag in diverse Spaanse media.

Immigranten moeten wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Het zou gaan om vier- tot zeshonderdduizend vluchtelingen.

De immigranten moeten aantonen dat ze minstens drie jaar onafgebroken in Spanje wonen, werk hebben, familieleden in Spanje hebben en geen strafblad hebben. Volgens de advocaten zijn veel van de immigranten nog niet op de hoogte van de regelgeving, maar daar kan verandering in komen.

Generaal pardon

In mei 2005 kregen bijna zevenhonderdduizend illegale immigranten via een generaal pardon een verblijfsvergunning. Hiervoor moesten ze wel aantonen dat ze minstens een half jaar in Spanje waren en een contract bij een werkgever hadden.

Ook moesten ze aantonen dat ze geen strafblad hadden. De regering besloot toen tot het generaal pardon om paal en perk te stellen aan de zwartgeldeconomie.

De afgelopen vijftien jaar werd al zes keer eerder een dergelijk generaal pardon afgekondigd. In totaal maakten daarvan rond de twee miljoen mensen gebruik.