AMSTERDAM - De kerstman wordt zaterdag in Noordwijk officieel onthaald in Nederland. Zijn eerste officiële intrede in Nederland vormt de aftrap van het Kerstdorp aan Zee. Bij dat evenement wordt volgens de organisatie ruimschoots aandacht besteed 'aan de diepere betekenis achter de kerstgedachte'.

De Vereniging tot Behoud van Sinterklaas (VBS) is fel tegenstander van de intocht van de tegenhanger van de Sint. De vereniging stelt dat de kerstman alleen maar een verzinsel is van bedrijven die hun omzet willen opkrikken.

Met de kerstgedachte heeft de goedlachse sleerijder niets te maken, meent de VBS. De vereniging heeft op haar website ruim tweeduizend handtekeningen verzameld tegen de intocht. Dat initiatief heeft het onthaal van de kerstman niet kunnen tegenhouden.

De kerstman wordt gezien als een Amerikaanse verbastering van Sinterklaas. Hoewel Noord- en Oost-Europa een eeuwenoude kerstmantraditie kennen, is de Nederlandse variant van de kerstman vooral gebaseerd op de Amerikaanse Santa Claus.