MOSKOU - Door een brand in een kliniek voor drugs- en alcoholverslaafden in de Russische hoofdstad Moskou zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag 45 mensen om het leven gekomen.

Alle slachtoffers zijn vrouwen. Dat meldde de onderminister van Noodsituaties zaterdagochtend. Volgens de bewindsman lijkt het erop dat de brand is aangestoken.

Het vuur brak uit op de vrouwenafdeling van de kliniek in het zuidwesten van Moskou. Volgens de brandweer was de brand niet groot, maar door een dikke zwarte rook zijn veel patiënten in hun slaap gestikt. Ook twee medewerkers kwamen om. De kliniek is gevestigd in een gebouw van vijf verdiepingen met maar één uitgang.

Onduidelijk

Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies in het gebouw waren toen de brand uitbrak. Volgens de hoogste brandinspecteur van Moskou ging het om 177 patiënten en vijftien personeelsleden. Van de mensen die in veiligheid zijn gebracht zouden er tien gewond zijn. Het ministerie van Noodsituaties sprak eerder over ruim tweehonderd geredde mensen.

Volgens de brandweer was het personeel van de kliniek nogal laks. Daardoor kwam de melding pas laat bij de brandweer binnen.

Ook werden patiënten niet direct geëvacueerd. Brandweerlieden moesten een metalen traliewerk verwijderen die de enige vluchtweg blokkeerde.

Brandweer

De brandweer had na inspecties in februari en maart dit jaar bij een rechtbank een verzoek ingediend het gebouw te sluiten omdat het volstrekt niet aan de veiligheidsvoorschriften voldeed. De rechter verwierp het verzoek. Afkickcentra en psychiatrische inrichtingen in Rusland hebben een slechte reputatie omdat de gebouwen vaak oud en verwaarloosd zijn.

Het gaat om de dodelijkste brand in Moskou in bijna dertig jaar. In 1977 kwamen 42 mensen om bij een brand in een groot hotel in het centrum van de stad.