DEN HAAG - De PvdA wil een parlementaire enquête naar de vermeende bouwfraude. Dat zei Kamerlid Van Oven woensdag in een debat over de fraude bij de aanleg van de Schipholtunnel.

"De uiterste garantie om waarheid te vinden kan alleen nog via een enquête", aldus Van Oven. "Het zou merkwaardig zijn als je telkens zou moeten wachten op de uitkomsten van strafrechtelijke onderzoeken."

Tijdens de enquête, het zwaarste parlementaire onderzoeksinstrument, zullen alle aspecten van vermeende bouwfraude, zoals de aanbestedingspraktijk, binnenstebuiten moeten worden gekeerd. De Schipholtunnel-kwestie zal als voorbeeld dienen en worden meegenomen in de 'brede' enquête. "We willen het signaal geven dat we hier nog niet mee klaar zijn", aldus Van Oven.

PvdA-fractievoorzitter Melkert gaf de afgelopen weken al meerdere malen aan een enquête niet uit te sluiten; ook dinsdag in zijn toelichting op het vertrek van Van Gijzel preludeerde hij daarop. Daarna heeft de fractie er nog uitgebreid over gesproken en het besluit genomen, aldus Van Oven.

Hij liet weten dat de PvdA zich tandenknarsend neerlegt bij de schikking die het OM heeft getroffen met de bouwbedrijven die fraudeerden bij de aanleg van de Schipholtunnel. Hij betwijfelt of het OM voldoende heeft gedaan om de verantwoordelijke medewerkers van de bouwbedrijven te vervolgen.

Een Kamermerderheid van de coalitiepartijen VVD en D66 en oppositiepartij CDA vindt het echter te vroeg voor een parlementaire enquête naar fraude in de bouw.

/NIEUWSMelkert sluit onderzoek naar bouwfraude niet uit