DEN HAAG - Informateur Rein Jan Hoekstra neemt tot maandag de tijd om te beslissen hoe het verder moet met de kabinetsformatie.

Nadat hij woensdag en donderdag de partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Jan Marijnissen (SP) in groepjes van twee bij zich had laten komen, bracht hij vrijdag de hele dag door met nadenken. In het weekend gaat hij daarmee door, meldde zijn woordvoerder vrijdagavond.

Hoekstra zit opgescheept met een lastige klus. De koningin heeft hem gevraagd te onderzoeken hoe het best en snelst een stabiele meerderheidsregering kan worden gevormd. Maar de twee partijen die daarbij onmisbaar zijn, liggen elk op hun eigen manier dwars.

Bos

PvdA-leider Bos wil dat er onderhandeld wordt over een kabinet van CDA (de grootste partij), PvdA (de op één na grootste) en de SP (de grootste winnaar). Balkenende voelt daar echter niets voor.

De CDA-leider wijst op de grote inhoudelijke verschillen die er bestaan tussen zijn partij en de SP. Bovendien hikt Balkenende erg aan tegen de getalsverhoudingen in zo'n kabinet. PvdA en SP zouden daarin samen groter zijn dan het CDA.

CDA en PvdA kunnen alleen regeren met een derde partner, want samen hebben ze 74 van de 150 Tweede Kamerzetels, dus net geen meerderheid. Bij het CDA bestaat een sterke voorkeur voor samenwerken met de ChristenUnie. Bos blokkeert gesprekken daarover vooralsnog.

De PvdA is bang dat als ze zonder de SP in het kabinet stapt, die partij bij de volgende verkiezingen opnieuw fors zal winnen.

Vuile handen

Bos ziet liever dat de SP ook vuile handen maakt door regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Maar inmiddels beginnen in de PvdA twijfels te rijzen of de SP wel echt wil regeren met PvdA en CDA.

Marijnissen heeft weliswaar diverse keren gezegd van wel, maar hij laat niet na de grote programmatische verschillen te onderstrepen die er tussen SP en CDA bestaan. Mocht de SP uit vrije wil afhaken, dan wordt het voor Bos een stuk makkelijker naar andere coalities te kijken.

Slecht bereikbaar

In de PvdA wordt ook geklaagd over de slechte bereikbaarheid van Marijnissen. Volgens ingewijden lukt het Bos nauwelijks om hem voor overleg aan de telefoon te krijgen. Opvallend genoeg bestaan diezelfde klachten in de SP. "Ik heb Jan Marijnissen al vierentwintig uur niet meer gesproken'', zei prominent SP-kamerlid Harry van Bommel vrijdag.

Van Bommel zegt "niet beter te weten'', of de SP wil nog steeds graag regeren met CDA en SP. Op voorwaarde dat die partijen bereid zijn voldoende water bij de wijn te doen.