DEN HAAG - De 24-jarige Libiër die wordt verdacht van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost en in vreemdelingenbewaring zit, komt op vrije voeten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdagavond gezegd.

Het ministerie geeft hiermee uitvoering aan een beslissing van de Raad van State, die bepaalde dat de man moet worden vrijgelaten. Volgens de hoogste bestuursrechter mag de overheid Achmed Al-J. niet langer op grond van het vreemdelingenrecht vasthouden.

Het gerechtshof in Amsterdam schorste onlangs al de voorlopige hechtenis van de Libiër. De man zat toen bijna een jaar in voorarrest op verdenking van brandstichting in het cellencomplex, waardoor eind oktober 2005 elf mensen om het leven kwamen. Al-J. kwam echter niet op vrije voeten, maar werd meteen in vreemdelingendetentie genomen, omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

Al-J. werd vastgezet in het detentiecentrum bij vliegveld Rotterdam, waartegen hij in beroep ging bij de rechtbank. De vreemdelingenkamer van de rechtbank in Utrecht bepaalde in november dat hij moest worden vrijgelaten.

De IND tekende daartegen echter nog dezelfde dag hoger beroep aan bij de Raad van State. Die zaak heeft minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) verloren.

Onterecht

Volgens de bestuursrechter heeft Verdonk zich ten onrechte op haar recht beroepen om vreemdelingen in bewaring te stellen ter voorbereiding van hun uitzetting. Dat argument van de minister houdt geen stand, omdat in zo'n geval uitzicht moet zijn op uitzetting binnen redelijke termijn.

De Libiër kan voorlopig niet over de grens worden gezet, omdat het gerechtshof in Amsterdam heeft besloten dat Al-J. in Nederland moet blijven zolang de strafzaak over de Schipholbrand tegen hem loopt. Het hof bepaalde tevens dat de verdachte zich dagelijks bij de politie moet melden.

"Goed nieuws"

Peter Paul Mol, de asieladvocaat van Al-J., noemt de uitspraak van de Raad van State en het besluit van het ministerie "goed nieuws''. Mogelijk komt zijn cliënt vrijdagavond nog op vrije voeten. Mol heeft nog geen contact met hem gehad. Volgens hem vestigt Al-J. zich voorlopig in Groningen.

"Daar moet hij zich ook elke dag bij de politie melden.'' De raadsman is blij dat zijn cliënt na ruim een jaar detentie tot rust kan komen. Al-J. verblijft momenteel overigens rechtmatig in Nederland. Eind vorige maand vroeg hij een verblijfsvergunning aan, in navolging van 39 overlevenden van de Schipholbrand die een dergelijke vergunning hebben verkregen.

Brandstichting

Het Openbaar Ministerie vervolgt Al-J. voor brandstichting in het cellencomplex. De verdachte zegt zelf dat er geen sprake was van opzet. Dinsdag dient voor de rechtbank in Haarlem een volgende pro-formazitting.

Al-J. kreeg van de Raad van State ook een schadevergoeding van 630 euro toegewezen, omdat hij sinds 22 november ten onrechte in vreemdelingenbewaring heeft gezeten.