BRUSSEL - De Europese Unie heeft geen duidelijkheid gekregen van Turkije over het aanbod donderdag alsnog een haven open te stellen voor schepen uit Cyprus.

Bekijk video

De EU vindt het aanbod nu te vaag om er rekening mee te houden. Bovendien keerde het invloedrijke Turkse leger zich tegen het aanbod.

De EU werkt daarom voorlopig door aan de eerder geplande sanctie, aldus bronnen in Brussel vrijdag. Dat betekent dat de EU acht van de resterende 34 onderwerpen voor Turkse toetreding tot de EU bevriest. Turkije is dan genoopt om rond 2016 alsnog schepen en vliegtuigen uit Cyprus toe te laten.

Sanctie

Maandag beslissen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen hierover. In de voorbesprekingen is het voorstel niet aangepast. Meerdere landen hadden tevoren gezegd een strengere sanctie te willen. Duitsland en Frankrijk trokken plannen voor een nieuw ultimatum echter recent in.

De Tweede Kamer wil eveneens een krachtiger signaal, zoals volledige opschorting van de onderhandelingen. Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) zei woensdag "zoveel mogelijk" de gevoelens van de Tweede Kamer over een hardere aanpak van Turkije in Europa te gaan uitdragen.

Belofte

Turkije en Cyprus rivaliseren al decennia over grondgebied op het eiland Cyprus. Turkije erkent daardoor EU-land Cyprus niet. De EU eiste dat Turkije eind 2006 alle havens en vliegvelden open moest stellen voor Cyprus. Turkije is een belofte daartoe niet nagekomen.