SYDNEY - In het zuidoosten van Australië dreigen verschillende bosbranden, door extreme hitte en aangewakkerd door de wind, zich samen te voegen tot een enorme bosbrand die meer dan 600.000 hectare bosgebied beslaat.

Bekijk video

Minstens zes dorpen in de staat Victoria, op ongeveer tweehonderd kilometer ten noordoosten van Melbourne, worden bedreigd door de branden, die de afgelopen dagen een waas over het hele zuidoosten van Australië hebben gelegd.

Ongeveer tweeduizend brandweerlieden, bijgestaan door dertig vliegtuigen, 350 tankwagens met water en 88 bulldozers probeerden vrijdag vat te krijgen op achttien branden, die woedden door natuurgebieden en de bossen van de beroemde Snowy Mountains.

Beschermen

Woordvoerders van de brandweer hebben bewoners van het gebied geadviseerd om tijdig hun keuze te bepalen om te vertrekken of te blijven om hun huizen te beschermen. Ook verslaggevers wordt geadviseerd om vooral niet te laat het getroffen gebied te verlaten.

In januari 2005 kwamen negen mensen bij bosbranden op het Australische schiereiland Eyre om het leven, van wie acht in hun auto's terwijl zij aan het oprukkende vuur probeerden te ontkomen.

Steden

Bosbranden zijn een veel voorkomend fenomeen in Australië's hete zomermaanden, waarbij jaarlijks duizenden hectares natuurlandschap in de as worden gelegd, maar waarbij ook steden getroffen kunnen worden.

In 2003 vernielden bosbranden honderden huizen en eisten vier slachtoffers in de Australische hoofdstad Canberra. De branden zijn doorgaans per ongeluk, maar soms ook opzettelijk door mensen veroorzaakt.

De Australische overheid heeft het gebied alle mogelijke hulp toegezegd. Dit heeft premier John Howard vrijdag meegedeeld.