DEN HAAG - De gezinsvoogd die verantwoordelijk was voor de hulpverlening aan het in 2004 omgebrachte meisje Savanna en haar moeder wordt vervolgd voor dood door schuld dan wel het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Bekijk video De 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn stierf in september 2004 doordat haar moeder Sonja de J. haar had mishandeld. De peuter stikte in een prop die Sonja in de mond van het kind had geduwd om haar stil te krijgen.

De mishandelingen, waaronder slaan, opsluiting en ondervoeding, gebeurden structureel. De zaak deed veel stof opwaaien en riep de vraag op hoe het zover kon komen omdat er al jaren een scala aan hulpverleners bij Sonja de J. over de vloer kwam.

De Inspectie Jeugdzorg gaf eerder in een rapport ongezouten kritiek op diverse organisaties die zich met het gezin hadden beziggehouden. De inspectie wees bijvoorbeeld naar Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Zij stelden volgens de inspectie niet het belang van het kind voorop, maar dat van haar moeder.

Hulp

De zwaarste kritiek kreeg de gezinsvoogd van Stichting Thuiszorg Groot Rijnland, die alle hulp coördineerde. Het OM begon een onderzoek dat moest uitwijzen of de vrouw iets deed of naliet waarvoor ze strafrechtelijk vervolgd moet worden.

Justitie verwijt de voogd nu 'dat zij onvoldoende onderzoek heeft verricht naar en onvoldoende acht heeft geslagen op signalen omtrent mishandeling van Savanna'. "Het OM is van oordeel dat gelet op de ernst van het feit, het stelselmatig mishandelen en het uiteindelijk overlijden van het kind, in dit geval ook over de gedragingen en het nalaten van de gezinsvoogd door de rechter een oordeel zal moeten worden gegeven."

Stiefvader

Justitie benadrukt dat in deze zaak de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de moeder en stiefvader van het meisje voorop staat. Het gerechtshof veroordeelde Sonja begin dit jaar tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens doodslag.

Stiefvader Mario B. kreeg twee jaar cel en tbs met dwangverpleging voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Bezwaar

Advocaat Brigitte Roodveldt van de gezinsvoogd heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het Openbaar Ministerie.