RIJSWIJK - Kinderen met psychische problemen worden in veel gevallen niet behandeld. Dit meldde het Trimbos-instituut vrijdag.

Uit het rapport Verkenningen in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie blijkt dat zeker 7 procent van de kinderen kampt met psychische klachten. Slechts eenderde van hen wordt daadwerkelijk behandeld. Het rapport is gebaseerd op onderzoek in de regio's Rijnmond, Zuid-Limburg en Noord-Nederland.

Herkennen

De mogelijke oorzaken die het rapport noemt zijn het niet tijdig herkennen van de problemen en een geringe capaciteit in de jeugdpsychiatrie. 7 Procent van alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar kampt met psychische problemen, een groep van 280.000 kinderen. Ongeveer 100.000 kinderen zijn in behandeling.

Onderschat

Het Trimbos-instituut wil dat er meer aandacht komt voor psychische problemen bij kinderen. "Het is een onderschat probleem," vertelt Hedda van 't Land van het instituut. "Meestal komt het alleen onder de aandacht als er echt iets misgaat, zoals in de jeugdzorg. Ook het bewustzijn van de problematiek bij ouders en beleidsmakers is nu te gering."

De belangrijkste aanbeveling uit het rapport is vroegtijdig problemen herkennen. "Daarin zijn scholen heel belangrijk," volgens Van 't Land. "Ook willen we dat er meer wordt geïnvesteerd in preventie. Dit kan door trainingen aan leraren te geven.

Op deze manier kunnen nadelige gevolgen van psychische problemen op latere leeftijd, zoals slechte schoolprestaties of geringe arbeidsparticipatie worden voorkomen."