AMSTERDAM - Marechaussees werkzaam bij cellencomplex op Schiphol-Oost zijn door hun leidinggevende onder druk gezet een positief beeld te schetsen van de brandveiligheid. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De krant baseert zich daarbij op een uitgelekte memo van vorige week vrijdag.

De Centrale Ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee wijst medewerkers er in de memo op dat een onafhankelijk bedrijf in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer het cellencomplex zal controleren op brandveiligheid. "Het is in ieders belang om wanneer u aangesproken zal worden aangaande de brandveiligheid hier positief op te reageren en geen negatief beeld schetst van dit complex."

De memo stelt dat een positief beeld mogelijk een heropening van het complex mogelijk maakt.

Verbijsterend

De marechausseeleiding noemt de memo een 'verbijsterende eenmansactie'. "We zijn zeer verbaasd over de inhoud en stellen een onderzoek in", zegt een woordvoerder. "We zijn juist groot voorstander van een goed en onafhankelijk brandveiligheidsonderzoek."

De gemeente Haarlemmermeer zegt vertrouwen te hebben in de deskundigheid en onafhankelijkheid van de onderzoekers. De militaire vakbond VBM/NOV noemt de memo "schandalig".

Het cellencomlex op Schiphol-Oost is grotendeels gesloten sinds de brand vorig jaar oktober. Daarbij kwamen elf gedetineerden om het leven.